Знам за 7 - Тайната на сладоледа
Петък, 24 Фев 2017, 21:34Добре дошли Гост | RSS
Знам за 7
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

Тайната на сладоледа



Когато за пръв път се появил сладоледът,
начинът за неговото производство
се пазел в най-строга тайна.
Напразно много европейски крале се опитвали
да използват сняг или лед за замразяване
на смес от сметана, захар и плодови сокове.
Сместа се охлаждала, но не замръзвала.
Наложило се да прибегнат до средство,
което днес наричаме промишлен шпионаж.

Какво установили?

Всичко се дължи на обикновената сол.

Най-често тя се използва за охлаждане.
Но може да се използват и по-редки вещества:
KCl (калиев хлорид), NaNO3 (натриев нитрат).
Шампион по понижаване на температурата
се оказала солта CaCl2 (калциев дихлорид).
Като се смесят 42 г от тази сол със 100 г натрошен лед,
може да се получи температура от минус 55° С !

Ето един опит, чрез който
може да понижите температурата на някаква смес:

Вземете сняг или разтопен лед,
сложете го в полиетиленова торбичка
и постепенно добавяйте към него сол,
като непрекъснато разбърквате сместа.
Тази смес от сол и лед може да охлади
друго вещество до температура минус 20° С!

Приятно е, но не е задължително,
когато този опит се съпровожда с приготвяне на сладолед!
За да замразите сладолед,
в торбичката със сол и лед сложете втора торбичка,
където вече сте смесили сметана, захар, плодове и др.

Можете ли да обясните защо замръзва сладоледа?

Търси
Новини
За сваляне - НОВО
Календар
«  Февруари 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • Сайт за кръстословици
  • Научно-популярни филми
  • Електронно игрилище