Знам за 7 - 29. Въглероден диоксид
Понеделник, 24 Юли 2017, 10:37Добре дошли Гост | RSS
Знам за 7
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

29. Въглероден диоксид


1. Гори ли въглеродният диоксид?

Виждате, че в аквариума са поставени три запалени свещи. Голямата чаша е пълна с въглероден диоксид. Виждате, че той няма цвят. Чашата се накланя внимателно и въглеродният диоксид се пресипва бавно в аквариума. Той пада на дъното на аквариума и може да направим извод, че въглеродният диоксид е по-тежък от въздуха. Виждате, че първа изгасва най-късата свещ, а последна - най-дългата, тъй като аквариумът постепенно се пълни с въглероден диоксид. Всички свещи угасват, от което може да направим извода, че въглеродният диоксид не гори и не поддържа горенето.

2. Промени в състава на въздуха при дишането

При дишането организмите използват кислорода от атмосферата, а в резултат на дишането се образува въглероден диоксид, който се връща обратно в състава на атмосферата. Така в резултат на дишането намалява количеството на кислорода във въздуха, а се увеличава количеството на въглеродния диоксид.

3. Защо нараства съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата?

Причина за това е дейността на човека - той замърсява въздуха, като изгаря различни вещества - дърва, въглища, бензин и др. При горенето на всички тях се отделя въглероден диоксид, който се натрупва в атмосферата и причинява т.нар. парников ефект.

4. Парников ефект

Знаете, че основен източник на топлина за Земята е Слънцето. От слънчевите лъчи, които достигат до Земята, 21 % се отразяват от облаците, 5 % се отразяват от праха в атмосферата, 6 % се отразяват от водната повърхност и само 1-2 % се използват от растенията при фотосинтезата. Цели 67 % стигат до земната повърхност и се отразяват от нея. Отразената топлина се връща обратно в Космоса. Това обаче става при нормално съдържание на въглероден диоксид в атмосферата. Когато количеството на въглеродния диоксид в атмосферата се увеличи, той се натрупва като обвивка около цялата Земя и не позволява на тези 67 %, достигнали до земната повърхност, да напуснат атмосферата. Тогава се увеличава топлината в близост до земната повърхност. Това затопляняне на атмосферата се нарича парников ефект. Той може да доведе до разтопяване на ледниците и повишаване нивото на Световния океан.

Търси
Новини
За сваляне - НОВО
Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • Сайт за кръстословици
  • Научно-популярни филми
  • Електронно игрилище