Знам за 7 - 26. Сърдечна дейност
Сряда, 26 Юли 2017, 12:30Добре дошли Гост | RSS
Знам за 7
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

26. Сърдечна дейностПлан на урока

1. Сърдечна дейност

а) фази на сърдечния цикъл
- систола - свиване на предсърдията и камерите
- диастола - отпускане на предсърдията и камерите

б) схема на сърдечния цикъл

Начертайте схемата от стр.74, фиг. 2

в) автоматизъм на сърцето - свойството на сърцето да се съкращава под действие на импулси, възникнали в самото него

2. Кръгове на кръвообращение

а) голям - кръвта излиза от лявата камера през аортата, преминава през всички органи в тялото (с изключение на белите дробове) и се връща в дясното предсърдие през двете кухи вени - горна и долна куха вена.
В този кръг на кръвообращение в артериите тече богата на кислород (артериална) кръв, а във вените - богата на въглероден диоксид (венозна) кръв

б) малък - кръвта излиза от дясната камера през белодробната артерия, преминава през белите дробове и се връща в лявото предсърдие през четирите белодробни вени.
В този кръг на кръвообращение в артериите тече богата на въглероден диоксид (венозна) кръв , а във вените - богата на на кислород (артериална) кръв.

3. Кръвно налягане - налягането, което кръвта оказва върху стените на кръвоносните съдове

4. Регулация на кръвното налягане
а) чрез рефлекси
б) чрез хормони


Изложение на урока:


1. Сърдечна дейност

Непрекъснатото ритмично биене на сърдечния мускул може да се раздели на две основни фази:
а) свиване, или съкращавне на предсърдията и на камерите, което в медицината се означава с термина "систола"
б) отпускане на предсърдията и камерите, което се означава с термина "диастола"

Тези два вида движения протичат непрекъснато - от раждането на човека до смъртта му. Те непрекъснато се редуват и изграждат така наречения сърдечен цикъл.

Отворете на страница 74 и погледнете на фиг. 2. Тук е направена опростена схема на сърдечния цикъл, който е разделен на три части:

1. Диастола на предсърдията и камерите - това е моментът, в който мускулите на сърцето са отпуснати и то се пълни с кръв.

2. Следва систола на предсърдията - предсърдията се свиват и кръвта, която е в тях, се изтласква в камерите.

3. Третата фаза е систола на камерите - мускулите на камерите се съкращават и изтласкват кръвта по кръвоносните съдове навсякъде из човешкия организъм.


Обърнете внимание на клапите в сърцето - по време на диастолата полулунните клапи (в горната част на кафявото сърце) са затворени и тка кръвта не може да се върне обратно през вените в кръвоносната система на човека. В същото време са отворени предсърдно камерните клапи - тези, които разделят предсърдияа от камерите. Така цялото сърце може да се изпълни с кръв.

След като се напълни сърцето, се свиват мускулите на предсърдията и кръвта, която е останала в тях, се избутва в камерите. Така налягането на кръвта в камерите се увеличава и те се подготвят да изхвърлят кръвта по кръвоносните съдове. За да не стане грешка обаче, и кръвта да тръгне в грешната посока (наобратно), в този момент все още са затворени полулунните клапи.

През последния етап се свиват мускулите на камерите и кръвта се избутва навън от сърцето. За да не се върне обратно в предърдията, едновременно се затварят предсърдно-камерните клапи и се отварят полулунните клапи. Така кръвта нахлува в артериите - аортата и белодробните артерии и тръгва на път из човешкия организъм.Това може да видите на следващия клип:

С по-малко подробности и може би по-прегледно може да видите същото и на следния клип:


А сега начертайте в тетрадките си схемата от стр.74, фиг. 2

Свиването на сърцето се дължи на едно от свойствата на сърдечната тъкан, което е уникално и характерно само за нея. Това е автоматизмът - свойството на сърцето да се съкращава не под действието на външна сила, а под действие на импулси, възникнали в самото сърце.

Това може да видите на следващия клип, като го пуснете от 2 минута и 16 секунда:
В резултат на действието на сърцето кръвта се движи из тялото. тя циркулира, което означава, че се движи в кръг и непрекъснато преминава по един и същи път. Този път прилича на сложна осморка и условно може да с раздели на две части, на два кръга, които са:

а) голям

б) малък

Обърнете внимание на сложната дума кръвообращение, която често погрешно се изписва така: кръвообрЪщение. Коренът на думата е обратимост, а не обръщам.

Но да се върнем на кръвообрАщението :)

Големият кръг на кръвообращение се нарича така, защото при движението си в него кръвта изминава по-голям път, отколокото при малкия кръг.

При големия кръг на кръвообращение кръвта излиза от лявата камера през аортата. Тази кръв е богата на кислород и ще го разнесе до всички органи в тялото (с изключение на белите дробове). След като остави кислорода на тези органи, кръвта взема излишния въглероден диоксид и вече обогатена с него (и обеднена на кислород), се връща в дясното предсърдие през двете кухи вени - горна и долна куха вена.

В този кръг на кръвообращение в артериите тече богата на кислород (артериална) кръв, а във вените - богата на въглероден диоксид (венозна) кръв - тоест всичко си е точно по местата - артерии с артериална кръв и вени с венозна кръв.

При малкия кръг на кръвообращение нещата вместо да са по-лесни, изглеждат някак си по-объркани. Там всичко е наопаки.

При малкия кръг кръвта вече е влязла в дясното предсърдие на сърцето, услужливо пренесена там от двете кухи вени. Там тя изчаква систолата ( нали вече не сте забравили този термин? smile ) на дясното предсърдие, в резултат на което навлиза в дясната камера и оттам през белодробната артерия тръгва към белите дробове.

СТОП!

Тук трябва да поправим една голяма грешка - че вените са тези, които носят кръв, богата на въглероден диоксид, а артериите - кръв, богата на кислород. И щом е грешка, е ясно че не е така. Точно обратното е.

В малкия кръг на кръвообращение кръвта, която се движи по белодробната артерия е богата на въглероден диоксид. Тази кръв ще отива до белите дробове, оставя въглеродния диоксид там и взема по-ценния томар - кислорода. От белите дробове кислорода влиза в сърцето чрез белодробните вени, в които се движи кръв, богата на кислород.
В малкия кръг на кръвообращение всичко е обратното на това в големия кръг на кръвообращение, а именно - в артериите тече богата на въглероден диоксид (венозна) кръв, а във вените - богата на на кислород (артериална) кръв.


И всичко това може да видите на следния клип:
Всяка течност, която се движи в затворено пространство оказва натиск върху стените на съда. Натискът върху определена площ се означава като налягане. Налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове в кръвоносната система, се нарича кръвно налягане.

Най-високо е кръвното налягане на мястото, откъдето кръвта излиза от сърцето - в артериите - кръвоносните съдове, които изнасят кръв от сърцето. От тези кръвоносни съдове най-голям е аортата. Тя е с дебелина 2,5 - 3,5 см и дължина около 40 см (при възрастен човек). Кръвното налягане е най-високо, когато се изпомпва кръвта от сърцето или другояче казано, когато сърдечният мускул е свит (или е в състояние на систола) - стойността му е около 120. И обратното - най-ниска е стойността на кръвното налягане по време на диастола - около 80. Мерната единца е mm Hg (милиметри живачен стълб) - единица за измерване на налягане, която вече не се използва, освен за измерване на налягането на кръвта.


И последно клипче, в което може да разберете повече за кръвното налягане:Търси
Новини
За сваляне - НОВО
Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • Сайт за кръстословици
  • Научно-популярни филми
  • Електронно игрилище