Знам за 7 - 26. Почва
Вторник, 25 Юли 2017, 02:42Добре дошли Гост | RSS
Знам за 7
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

26. Почва


1. Структура на почвата


2. Състав на почвата

3. Организми в почвата

В следващия клип ще видите какви организми обитават почвата и какви са взаимоотношенията между тях. Клипът е на руски език. Ето неговия превод:


В руската степ скоро ще съмне. Животът в почвата не престава и през нощта. Дъждовният червей  завлича паднали листа в своята дупка, за да ги използва, когато огладнее. Червеят търси храната си на повърхността на почвата, но дупката му се намира дълбоко под повърхността на земята. Червеят се придвижва в почвата, като забива в нея предната част на тялото си. Ако почвата е плътна и червеят не може да премине през пукнатините, като например този нематод (вид малко червейче), тогава той пропуска почвата през себе си. Дупката има закрит вход. За да се запази влагата в нея, стените й са покрити със слуз. Дъното е покрито с листа. Тук червеят се свива на кълбо. Такава поза намалява загубата на вода през кожата. Удебелението на кожата се нарича пояс и означава, че нашият герой е зрял и е готов да даде потомство. Червеят има цели четири сърца (по-точно четири кръвоносни съда, изпълняващи функцията на сърца). До разсъмване той прекарва времето си на повърхността. Чифтосването става на повърхността на почвата и след това се връща обратно в дупката си, носейки в пояса си бъдещото потомство. Сега червеят трябва да намери безопасно място за пашкула. Близо до неговата дупка се е заселила къртица.
Къртицата е добър архитект и хитър хищник. Тя подмамва червея, като отделя мускусна миризма. Да се излезе от дупката е невъзможно и червеят става жертва на къртицата. Но тук той има късмет  - съхранил се е тунел, прокопан от него по-рано. Не се притеснявайте, че червеят загуби главата си. Той има способност за регенерация. Но многоножката няма.
Сляпото куче прилича на къртицата, но то е тревоядно и безопасно.
Поповото прасе също не е опасно. То дълбае и разрохква почвата, носейки полза, но е ненаситно и изяжда младите корени.
Други подземни обитатели са ларвите на майския бръмбар.
Нашият герой е много полезен, защото разрохква почвата, като дълбае дупки и я снабдява с органични вещества. Как става това? Когато огладнее, той намира някой лист, скрит от него. Листът е изгнил и е населен от многочислени бактерии. Именно с тях се храни червеят, а несмлените вещества се отделят като копролити - нови почвени частици. Те съдържат хумусни вещества, които поглъщат водата и правят почвата плодородна и въздухопроницаема. По такъв начин червеят помага да се осъществи кръговрата на веществата в природата.
Започва да вали дъжд. Червеят не може да диша в почвата и трябва да изпълзи на повърхността.
Малките черни мравки са всеядни. Те са организирани и безпощадни. Но ето че им се налага самите те да се защитават от зеления кълвач, който се храни с тях. А това е големият гризач байбак (вид мармот - достига до 70 см дължина и тегло до 5,7 кг). Той е безобиден за червея. Лесно се плаши от хората и се крие от тях.
Настъпва вечер. Новите съседи на дъждовния червей са мишките полевки. Те отиват да попълнят своите запаси от зърна. Червеят намира относително безопасно място недалече от дупката на семейната двойка мишки и на дъното на влажната дупка оставя своя пашкул. Скоро ще се излюпят около 20 малки червейчета, които заедно с другите подземни обитатели ще копаят, разрохкват и обогатяват почвата.

 

Търси
Новини
За сваляне - НОВО
Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • Сайт за кръстословици
  • Научно-популярни филми
  • Електронно игрилище